Grevinnan Fredrique – morddramat i Falun 1815

Ett stort antal förväntansfulla åhörare hade samlats i Falu stadsbibliotek den 25 september för att höra Anna-Lena Berg berätta om sin bok i genren True Crime. Boken tar upp det förvånansvärt okända mordfallet på grevinnan Fredrique Cronhielm af Flosta och hennes son August i Falun den 13 september 1815.

Anna-Lena Berg har författat fler böcker som tar upp verkliga händelser som hon valt att presentera som så kallad mikrohistoria. Mycket kortfattat: ett större skeende berättas genom att anlägga ett särskilt perspektiv där man försöker komma historiens många vanliga människor nära och se dem som självständiga aktörer.

Huvudpersonen i berättelsen är grevinnan Fredrika Eleonora (Fredrique) Cronhielm af Flosta född 1784 som dotter till greve Henrik Christoffer Cronhielm af Flosta i hans andra äktenskap med Anna Catharina Strömberg. Hon hade 14 hel- och halvsyskon. Som född i grevens andra äktenskap hade hon betydligt sämre ekonomiska förutsättningar än sina halvsyskon födda i första äktenskapet. Som högadlig förväntades hon inte gifta sig under sitt stånd. Hon uppfostrades till att bli hustru till en adelsman och undervisades i hemmet samt slutligen något år i flickpension. Några friare dök dock inte upp. Högadliga flickor utan större hemgift var inte efterfrågade. Adelsmän gifte sig hellre med borgerliga flickor med stabilare kassa. 1803 avled hennes far och då Flosta var ett fideikommiss övertogs gården av äldste halvbrodern och Fredriques mor och syskon blev tvungna att lämna godset. Som ogift återstod för Fredrique de enda accepterade försörjningssätten:  guvernant eller sällskapsdam.

1811 avlider modern och Fredrique är nu föräldralös och återfinns i Västerås. Hon tar förmodligen tjänst som guvernant. I Västerås träffar hon fiskaren CG Lüttkens och de flyttar ihop utan att gifta sig, vilket är en stor skandal. Som omyndig har Fredrique Baron Axel Leonard Klinckowström som förmyndare. 1812 föds sonen August men 1813 har förhållandet med Lüttkens upphört och han har flyttat från deras gemensamma bostad. Fredrique träffar samma sommar en man som presenterar sig som en adlig fransk officer som skulle varit en del av Jean Baptiste Bernadottes entourage. Det stämmer förmodligen inte. Han har dessutom det tysklingande namnen Edvard Ernst von Essenberg. Han friar till Fredrique och hon tackar ja med förmyndarens tillåtelse.  Den 5 oktober 1813 vigs paret men det tycks inte vara något lyckligt äktenskap och Fredrique blir deprimerad. Paret får en dotter 1814.

Samma år flyttar man av en obekant anledning till Falun där man inte har några släktingar eller andra kända band. De hyr boende hos en bergsmansänka Berger på Kyrkbacken. För att försörja sig annonserar de i tidningen om att de kan erbjuda undervisning i fäktning, ridkonst, franska med mera. Antagligen är marknaden för det inte så stor och paret får problem med ekonomin och står i skuld till bland annat sin hyresvärdinna.

Den 13 september 1815 meddelar paret sin barnpiga att de ska ta en promenad till Sjulsarvet för att köpa smör. Barnen lämnas hemma med pigan. Med sig bär Essenberg ett gevär.  När de kommit en bit på väg stannar de till vid några gårdar och hör om de kan köpa mjölk. Men ingen har mjölk att sälja. Fredrique lånar då en korg så hon kan plocka lingon. Flera timmar senare kommer bara Essenberg tillbaka och går in och hämtar August och går sin väg. Dagen efter när varken Fredrique eller August kommit hem upptäcker man August ihjälslagen och halvt gömd i en stenmur. Lite senare hittas Fredrique i trakten av Sjulsarvet. Hon är skjuten i huvudet. Målet mot Essenberg går ända upp till Högsta domstolen och Landshövdingen i Dalarna, Hans Järta är djupt engagerad i fallet och bidrar till att Essenberg avrättas och steglas den 12 jun 1816. Han visade inga tecken på ånger för morden och vem han egentligen var har aldrig gått att utreda.

Lena Grönlund Myrberg

Lämna en kommentar