Efter föreningens årsmöte ons den 23 mars 2016 introducerade oberoende curator Eva Asp författaren Anna Jörgensdotter, som debuterade 2002 och skrivit nio böcker, varav ett par faktaframställningar. 2010 fick A J ta emot Ivar Lo-priset för boken Bergets döttrar, en bok som satt Sandviken på den litterära kartan och gav författaren omdömet ”betydande arbetarförfattare”.
A J berättade att Drömmen om Ester är fiktion om ett kvinnoöde, som dokumentärfilmen Konstnärinnan på avd 22 av Maud Nycander om Ester Henning (född 1887 i Yngshyttan och död 1985 i Stockholm) givit uppslag till.
E H ”går på tvärs mot sin kvinnoroll” menar A J och den senare tilltalas av detta ”att bryta sig loss”, att ta klar ställning mot patriarkatet och behandlar detta tema i sina böcker.
Efter ett övergrepp som E H blev utsatt för i Stockholm, blev hon inte tagen på allvar av tjänstgörande polis, när hon anmälde händelsen. Då hade hon spottat på polisen. Detta ledde till att hon placerades på mentalsjukhus och 1919 kom hon till Säter. I 66 år av sitt liv tillbringade hon på institution. Under denna tid skapar E H i lera, broderar och målar. Material är allt hon kommer över ” man tager vad man haver”, t ex disktrasor, pennor som användes på sjukhuset. Utsällningen Schizofrenkonst visade hennes konst tillsammans med verk av Erland Josephson och Carl Fredrik Hill. Konstverk av E H finns också på Nationalmuseum och Moderna museet.
1970 visade Liljevalchs hennes konst utan att hon förknippades med sin sjukdom. Det blev en slags upprättelse för E H.
Eva Asp förde ett fint samtal med A J och tillsammans med publikens frågor och författarens synpunkter och svar kan man sammanfatta kvällen som mycket givande och belysande av ett liv som visade en kvinna som levde på fel plats och i fel tid.
Eva Asp och författaren Anna Jörgensdotter på Dalarnas museum ons den 23 mars 2016.
Nedtecknat av Margareta Nilserud Enberg