Saradagen 2024

I trädgården vid Linnés Minnesstuga vid Svedens gård växer många blommor och andra växter. En av dessa blommor är stjärnklockan som också kallas Linnés döttrar. Vad passar då bättre än att berätta om dessa flickor.

På Sara-dagen den 19 juli 2024 inbjöds till ett föredrag om de fyra döttrar som uppnådde vuxen ålder. Det var Lena Grönlund Myrberg, ordförande i Världsarvet Faluns vänförening och med i styrelsen för Dalarnas kvinnohistoriska förening som berättade om de ganska okända döttrarna som vuxit upp med en av Sveriges kändaste botaniker och vetenskapsman. Men det har också visat sig att källorna där flickorna nämns är få då det knappast finns några av familjens brevväxlingar, dagböcker eller andra skriftliga lämningar bevarade. Det är i andras beskrivningar av Carl och familjen, som man kan få lite information om de fyra döttrar som nådde vuxen ålder.

Vi fick veta att äldsta dottern hette Elisabet Christina. Hon var intelligent och skrev en uppsats i botanik som publicerades i Kungliga Vetenskapsakademiens Handlingar första skriven av en kvinna. Hon gifte sig vid 21 års ålder med en 17 år äldre hjärtlös man så hon och dottern Sara Elisabet flyttade tillbaka till föräldrahemmet. Hon avled där vid 39 års ålder.

Lovisa var sex år yngre och hon gifte sig aldrig utan var hemmadotter tills mamma Sara Lisa avled 1806 då Lovisa flyttade hem till sin yngre syster och hennes familj. Hon liksom övriga systrar gick aldrig i skola utan utbildades hemma och främst i hushållsgöromål. Lovisa blev äldst av syskonen då hon var hela 90 år när hon dog 1839.

Sara Christina var också hemmadotter i många år fram tills att hon gifte sig vid 43 års ålder och flyttade med sin make till en gård i Gränby utanför Uppsala. Hon blev änka 1811 och drev därefter gården själv. Då hon inte hade några egna barn tog hon sig en fosterson samt anställde en husmamsell, vilka hon utsåg som sina arvingar. Hon begravdes på Vaksala kyrkogård där det finns en minnesplatta.

Yngsta barnet i familjen var dottern Sophia. Hennes födsel var dramatisk och man trodde inte att hon skulle överleva. Det kan ha bidragit till att hon blev lite bortskämd, inte minst av pappa Carl. Hon gifte sig som 24-åring och året efter föddes dottern och enda barnet Johanna Elisabet Sofia.

När Carl avled 1778 flyttade Sara Lisa med hemmavarande döttrar och barnbarn från professorsbostaden i Uppsala till Hammarby. Sara Lisa drev jordbruket till sin död 1806 då döttrarna ärvde gården gemensamt.

Carl och Sara Lisa von Linné fick sju barn och två barnbarn. Då båda barnbarnen var flickor avslutades den adliga ätten von Linné redan efter två generationer. Men de två barnbarnen fick sammanlagt 19 barnbarnsbarn. Så släkten Linné var tryggad.

Text: Lena Grönlund-Myrberg

Lämna en kommentar