Saradagen firas vid Linnés bröllopsstuga

Text och bild  Lena Grönlund Myrberg

 

Några av medlemmarna i Dalarnas kvinnohistoriska förening träffades på Svedens bergsmansgård den 19 juli för att hylla en speciell Sara, nämligen gårdens dotter Sara Lisa Moraea som nog är mest känd som hustru till den välkände botanikern Carl von Linné.

Paret träffades när von Linné besökte studentvänner i Falun 1734. Under de fyra år de var förlovade reste Carl von Linné i flera länder för att ta en doktorsexamen som var kravet från doktor Moraea för att de skulle få gifta sig. Till slutm stod äntligen bröllopet i gårdens gäststuga i juni 1739.

Birgitta Hellström, föreningens ordförande tillika guide i bröllopsstugan, berättade initierat om Sara Lisas liv både som dotter till stadsläkaren mm Johan Moraeus och den välbärgade Lisa Hansdotter samt om Sara Lisas familjeliv med Carl von Linné i Uppsala och Hammarby. Där det förutom barn och tjänstefolk ofta ingick en eller flera av makens lärjungar både i mat och boende. Vissa av dessa menade att Sara Lisa var kärv och härsklysten, vilken kanske inte var så konstigt, beroende på det  tunga ansvaret för ett stort hushåll.  Medan hon hos bland annat grannar till lantbruket i Hammarby var aktad och vördad. Hon var en synnerligen kompetent gårdsbrukare ända till sin död vid 90 års ålder. Då hade maken Carl von Linné varit död i 30 år.

Efter att deltagarna intagit medfört fika i det behagliga vädret i den trevliga parken intill bröllopsstugan togs en liten tur i stugan för att beundra den vackra interiören och inte minst de välbevarade 1700-talsmålningarna i själva bröllopsrummet. Vid bröllopsstugan finns också gårdens restaurerade köksträdgård med när hundratalet växter som exempel på vad en burgen bergsmansgård behövde odla för hushållets behov. Trädgårdsmästare Lotta Forsstedt berättade hur de användes och lät oss smaka på växter för både nytta och fröjd för ögat.

Avslutningsvis konstaterade deltagarna att detta firande av Sara-dagen på Sveden borde bli en tradition där man till exempel skulle kunna lyfta fram och berätta om kvinnor från Sara Lisas tid som hitintills varit anonyma.

 


Birgitta Hellström höll ett föredrag

 

 

Lämna en kommentar